Nedbetaling av gjeld er den beste spareformen

Har du et høyt boliglån? Da bør du betale på dette en stund til før du vurderer andre måter å spare på. For nedbetaling av huslånet er den sikreste spareformen du kan velge.

Nedbetaling av billånet kan også være smart, sammenlignet med andre sparemetoder. Så lenge du tar hensyn til verdifallet.

Sikker sparemetode

Alle bør spare. Utgifter til et stort huslån er ingen unnskyldning. Det er heller en anledning til å spare.

For nedbetaling av huslånet er en risikofri spareform. Og lønnsom. Lånerentene er høyere enn dem du får på en innskuddskonto.

Jo, du kan av og til tjene mer på fondssparing. Men her er sjansen for at du taper sparepengene dine atskillig større.

Når du betaler ned på huslånet ditt, putter du egentlig penger inn i den fremtidige formuen din. Om alt fra 5 til 25 år, når huset er nedbetalt, har du en voldsom verdi i huset ditt. Og selv om det er svingninger i boligprisene, går de alltid oppover – på sikt.

Utover å spare penger på huslånet er det også mye å hente ved å kutte utgifter andre steder. Velger du å søke/anskaffe usikrede kreditter er det veldig viktig å styre unna de mest kostbare alternativene.

Et annet klassisk eksempel er pengene vi bruker på kjøp av mat og dagligvarer. En oversikt hos NRK viser at det fort kan være tusenvis av kroner i besparelser å hente her.

Husk verdifallet

Når du skal bruke nedbetaling av gjeld som sparing, må innbetalingene være høyere enn verdifallet på det som er lånefinansiert.

Med et hus, eller en hytte, er dette et mindre problem. Over tid vil prisene stige uansett. Men med biler, motorsykler eller båter, er det annerledes.

Her må du ta høyde for verdifallet.

Hvis båten blir 20.000,- mindre verdt i løpet av et år, må du betale inn mer enn dette i rene avdrag for at det skal lønne seg.

I Norge oppfordrer myndighetene til sparing. De legger til rette for det, også. Via skattefordeler på enkelte typer sparing, for eksempel. Bankene følger opp med å reklamere for aksjesparing, pensjonssparing og boligsparing for unge.

Ekspertipset

E24 har bedt Günther Bache og Geir Ormseth i Dine Penger om å komme med sine beste sparetips. I artikkelen ser de to nærmere på disse spareformene:

  • Nedbetaling av gjeld.
  • Obligasjonsfond.
  • Kombinasjonsfond.
  • Aksjefond.
  • Pengemarkedsfond.
  • Høyrentekonto.

I et av eksemplene, hvor sparekandidaten har høy gjeld, og er av den forsiktige typen, får nedbetaling av gjeld terningkast 6. Alle andre spareformer for en toer på terningen. Eller lavere.

De to har følgende råd til alle som har en god del gjeld:

  • Betal ned så mye på gjelden at den tilsvarer 60 % av boligverdien på det meste.
  • Gjelden bør ikke være høyere enn 3 ganger bruttoinntekten hvis du skal vurdere andre spareformer.

Du vil også finne nye god informasjon om forbrukslån ved å besøke Finnlånutensikkerhet.com. Der skriver de i tillegg analyser av ulike låneprodukter og privatøkonomiske sparetips.

Start med den dyreste gjelden

Har du både bil- og huslån? Da er rådet at du starter med å nedbetale det dyreste lånet først. I dette tilfellet er det ganske sikkert billånet, ettersom det trolig har en høyere rente enn huslånet.

Bare husk å ta med verdifallet på bilen i beregningen. Betaler du inn mindre enn hva bilen faller i verdi, taper du penger på denne spareformen.

Bookmark the permalink.