Usikrede lån er en økonomisk døråpner for mange

Usikrede lån, slik som forbrukslån, har vært gjenstand for mye oppmerksomhet de siste årene, der de fleste nyhetsinnslag har vært av en negativ natur. Og ikke uten grunn. Det er en god del mennesker som havner i økonomisk trøbbel på grunn av for mange lån. Eller for høy gjeld.

Det media ikke nevner, er at det finnes mange mennesker som lever godt med lånene sine. Som ikke opplever gjelden som en byrde. Tvert imot. De lånte pengene har gitt dem en handlekraft de ikke hadde tidligere.

Tilgang til penger uten å stille sikkerhet

Det finnes flere typer usikrede lån. Her er noen eksempler du trolig kjenner til:

  • Forbrukslån.
  • Smålån (forbrukslån mellom 1.000,- og 70.000 kroner).
  • Penger fra kredittkort er også lån uten sikkerhet.

Felles for disse lånetypene er at bankene og utlånerne ikke krever en sikkerhet for pengene de låner ut.

Skal du låne til et hus eller en bil, tar banken som regel pant i huset. Eller bilen. Tar du opp et lån uten sikkerhet, trenger du ikke å pantsette noe som helst.

Mangelen på sikkerhet øker risikoen for utlånerne. Sjansen for at de ikke får tilbake pengene sine er større med denne typen lån. Derfor henter de inn noe av risikoen ved å legge høyere renter på lånene.

Mens huslåns- og billånsrentene er svært lave, kan rentene på usikrede lån ligge på mange titalls prosent.

Realiseren drømmer og planer

Usikrede lån gir mange mennesker muligheten til å realisere planene og drømmene sine. Det finnes ikke veldig gode tall. Men antallet kjøkken og bad som er blitt pusset opp med lånte penger, er trolig stort.

Hadde man ikke kunnet søke om forbrukslån ville mange oppussingsprosjekter blitt lagt på is.

Mange bruker slike lån til å kjøpe seg en bil. Eller en billig båt. Og en stor andel av usikrede lån går til å finansiere innkjøp av nye møbler, tv-er eller hvitevarer.

Lånene gir mange mennesker muligheten til å skaffe seg noe de ønsker seg eller trenger, mye raskere enn hvis man skulle ha spart pengene.

Refinansierte kreditter

En rekke låntakere velger å søke om usikrede lån for å samle flere små og dyrere lån.

Kanskje har man flere kredittkort. Og gjeld på alle. I slike tilfeller kan det lønne seg å ta opp et billigere forbrukslån for å bli kvitt kortgjelden.

Jo, den samlede gjelden er fortsatt like stor. Men ettersom rentene på et forbrukslån er lavere enn rentene på kredittkortgjeld, må man betale mindre i måneden. Dermed blir det økonomiske pusterommet større.

Smarte låntakere

Dessverre opplever flere å havne i økonomiske vansker på grunn av for mange lån. Samtidig vet vi at mange mennesker ikke opplever problemer i det hele tatt med å håndtere gjelden sin.

Dette er ofte mennesker som har god kontroll på økonomien sin. De vet hvor mange penger som kommer inn hver måned. Og hvor mange som forsvinner ut igjen. De fleste bruker et budsjett for å holde oversikten. Skal man først søke om kreditt uten sikkerhet i form av et forbrukslån, er det superviktig å gjøre seg kjent med hvordan produktet fungerer. Da snakker vi om viktige økonomiske fordeler og ulemper, med tanke på renter, gebyrer og nedbetalingsvilkår.

Trenger de å låne penger til et av prosjektene sine, kikker de på budsjettet. Her ser de hvor mye de makter å betale på et lån, og dermed hvor mye de kan tillate seg å låne.

Anstrenger seg

Flere av dem du ikke leser om i nettavisene eller ser i «Luksusfellen», anstrenger seg. De gjør en innsats for å bli kvitt gjelden raskere. For selv om de nyter godt av lånet, vet de at det lønner seg å bli kvitt gjelden så raskt som mulig.

  • Handel med kredittkort – De betaler alt de skylder ved neste forfall for å unngå renter på utestående gjeld.
  • Forbrukslån – De betaler gjerne inn ekstra på lånet når de kan. For at lånet skal krympe raskere.

Økonomisk frihet under ansvar

Et usikret lån gir deg økonomisk frihet. Frihet til å pusse opp deler av hjemmet, eller å nyte en storbyhelg på kontinentet. Men det følger et ansvar med friheten.

Er du villig til å ta ansvaret, blant annet ved å ta høyde for de høye rentene, og derfor kvitte deg med gjelden så raskt du kan, vil du høyst trolig havne i gruppen låntakere som lever fint med gjelden man har. Se hvordan det har gått med andre som ikke har

Bookmark the permalink.